Terughaalactie
  • Oplaadbare ledtheelichtjes van ProMedia wegens brandgevaar.
Meer informatie »
Informatie
  • ALDI waarschuwt voor valse waardebonnen, wedstrijden of enquêtes
Meer informatie »

Palmolie

Duurzame palmolie

Wij nemen onze verantwoordelijkheid om bij te dragen aan het duurzaam verbouwen van oliepalmen. Daarom hebben wij een Internationaal Palmolie-Inkoopbeleid ontwikkeld. Dit inkoopbeleid is integraal onderdeel van ons ondernemingsbeleid.

 

De term „palmolie" wordt in de publieke opinie vaak gebruikt als een synoniem voor alle producten van de palmolievrucht. Er wordt een fundamenteel onderscheid gemaakt tussen 1. palmolie die uit het vruchtvlees gewonnen wordt, 2. palmpitolie die, zoals de naam doet vermoeden, uit de pit van de vrucht gewonnen wordt en 3. zogenaamde derivaten en fracties, chemische producten dus, die gebaseerd zijn op palm- en palmpitolie. De palmolievrucht wordt in grote delen van Azië, Afrika en Latijns-Amerika verbouwd. Met een aandeel van 1/3 op de wereldwijde totale consumptie behoren palm- en palmpitolie tot één van de meest gebruikte plantaardige oliën ter wereld. De palmolievrucht heeft een hoog rendement en de daaruit gewonnen palmolie is, naast andere bijzondere eigenschappen, hittebestendig, lang houdbaar en neutraal van smaak. Door deze eigenschappen worden palm- en palmpitolie vaak in voedingsproducten gebruikt. Bij non-foodproducten zoals cosmetica en onderhoudsproducten spelen derivaten en fracties een belangrijke rol. Deze veelzijdige inzetbaarheid draagt bij tot de grote vraag naar palm- en palmpitolie.

 

In de tropische landen waar oliepalmen verbouwd worden, vormt de conventionele aanbouw van deze plantages o.a. een bedreiging voor de waardevolle regenwouden. ALDI biedt het hoofd aan deze uitdagingen door bij te dragen aan een duurzame palmolieproductie.

 

RSPO-lidmaatschap

De ondernemingsgroep ALDI Nord is actief lid van de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (Roundtable on Sustainable Palm Oil [RSPO]). In het kader van de RSPO worden in gezamenlijk dialoog met niet-gouvernementele organisaties (NGO's), palmolieproducenten en handelsbedrijven principes en criteria ontwikkeld voor de bevordering van milieuvriendelijke en sociaal verantwoord geproduceerde palmolie.

 

ALDI België heeft reeds een groot deel van de palmolie in zijn artikelen omgezet naar RSPO-gecertificeerde palmolie. Daartoe behoren bv. gebak, chocolade, bereide gerechten en ijs. Wij werken voortdurend aan de uitbreiding van ons engagement: Op lange termijn moet voor alle palmoliehoudende producten uit het ALDI-assortiment uitsluitend duurzame, RSPO-gecertificeerde palmolie gebruikt worden.

 

Onze doelen

Tot eind 2016 hebben wij in België alle eigenmerkproducten van het foodassortiment omgezet naar fysiek RSPO-gecertificeerde palm- of palmpitolie. Momenteel zijn bepaalde aroma's en op palmolie gebaseerde additieven niet beschikbaar op de markt in RSPO-gecertificeerde kwaliteit. De producenten van deze producten werken aan de RSPO-certificatie. Zodra deze in RSPO-gecertificeerde kwaliteit beschikbaar zijn, zullen wij samen met onze leveranciers ook deze aroma's en op palmolie gebaseerde additieven in fysiek gecertificeerde kwaliteit gebruiken voor onze eigenmerkproducten.

 

Internationaal is de ondernemingsgroep ALDI Nord in negen landen actief. De volledige ondernemingsgroep zal tegen eind 2018 in de domeinen food en non-food overschakelen op 100 procent fysiek RSPO-gecertificeerde palm- of palmpitolie. Het is momenteel nog niet duidelijk wanneer derivaten en fracties in het domein non-food in fysiek RSPO-gecertificeerde kwaliteit op de markt beschikbaar zullen zijn. Wij hebben onze leveranciers duidelijk gemaakt dat wij het aandeel op palmolie gebaseerde derivaten en fracties uit fysieke leverketens, afhankelijk van de marktbeschikbaarheid, voortdurend zullen vergroten. Aan derivaten en fracties die eind 2018 nog niet beschikbaar zijn in fysiek gecertificeerde kwaliteit worden in eerste instantie Book & Claim-certificaten toegekend.

 

 

 

Meer informatie vindt u in ons

 

 

Meer informatie vindt u hier: