Terughaalactie
  • Oplaadbare ledtheelichtjes van ProMedia wegens brandgevaar.
Meer informatie »
Informatie
  • ALDI waarschuwt voor valse waardebonnen, wedstrijden of enquêtes
Meer informatie »
beeld-1.jpg

Onze voedingswijzer

Uw wegwijzer voor een evenwichtige voeding

Voedingsstoffen - belangrijke energie voor het lichaam

Koolhydratenvetteneiwittenvitamineszoutvoedingsvezels en natuurlijk ook mineralen zijn levensnoodzakelijk voor het menselijke organisme en moeten deel uitmaken van elke gezonde voeding. Voor een evenwichtige voeding bevelen wetenschappers aan om meermaals per dag fruit en groenten, volkorenproducten, peulvruchten en melk- en zuivelproducten te consumeren. Maar ook vlees en charcuterie, vis, bepaalde vetten en koolhydraten maken deel uit van een evenwichtige en gevarieerde voeding. Hierbij geldt voor alle levensmiddelen dat deze zinvol en veelvuldig gecombineerd en met mate geconsumeerd moeten worden.

 

 

Gewoon kijken hoeveel erin zit

Om het onze klanten iets makkelijker te maken, hebben wij reeds in 2007 besloten om de gegevens over voedingswaarden en calorieën op alle productverpakkingen te vermelden. Sindsdien kunnen consumenten in een overzichtelijke tabel, de ALDI voedingswijzer, precies terugvinden welke voedingsstoffen en hoeveel calorieën er per 100 gram of per 100 milliliter in hun levensmiddelen zitten. Door de aanpassing van de verordening inzake de voedingswaarde-etikettering is de vermelding van voedingswaarden sinds december 2014 verplicht.

 

 

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voedingsstoffen

Opdat gebruikers de hoeveelheid calorieën die ze eten zouden kunnen inschatten, geven wij de energiewaarde en het gehalte aan voedingsstoffen per portie in percenten weer in functie van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor een gemiddelde volwassene. De dagelijkse behoefte van volwassenen aan energie en voedingsstoffen kan schommelen naargelang geslacht, leeftijd en fysieke activiteit. Vrouwen hebben doorgaans een lagere energiebehoefte dan mannen. Atleten hebben duidelijk meer mineralen en koolhydraten nodig dan personen die weinig bewegen en zittend werk verrichten. Kinderen zouden over het algemeen minder suikers en vetten tot zich mogen nemen en bv. meer groenten, fruit en zuivelproducten moeten eten.

 

 

Onze gegevens op de productverpakkingen hebben betrekking op de gemiddelde energiebehoefte van een volwassene van 2000 kilocalorieën (kcal). Ze geven een goed beeld van de dagelijkse behoefte aan voedingsstoffen en kilocalorieën van een gemiddelde volwassene.

 

Aanpassing van de voedingswijzer volgens de nieuwe verordening inzake voedingswaarde-etikettering

Door de aanpassing van de verordening inzake voedingswaarde-etikettering is de vermelding op levensmiddelen in de EU verplicht. Deze verplichting geldt vanaf 13 december 2014 in alle EU-lidstaten en vervangt de oude nationale regelgeving inzake etikettering. Levensmiddelen met de oude etikettering mogen tot het einde van de houdbaarheidsdatum nog steeds verkocht worden. U zal daarom in de overgangsperiode zowel verpakkingen met de oude als met de nieuwe etikettering bij ons vinden.

Wat verandert er bij ALDI?

Wij vermelden de voedingsstoffen van levensmiddelen per 100 g of 100 ml alsook per portie nog steeds in een overzichtelijke tabel. In vergelijking met de oude voedingswijzer verandert de volgorde van de voedingsstoffen en zullen we natrium door keukenzout vervangen voor een beter begrip.

 

Een gedetailleerd voorbeeld van het nieuwe design van onze ALDI-voedingswijzer kan u hier vinden.