Terughaalactie
  • Oplaadbare ledtheelichtjes van ProMedia wegens brandgevaar.
Meer informatie »
Informatie
  • ALDI waarschuwt voor valse waardebonnen, wedstrijden of enquêtes
Meer informatie »
weinwelt_header_weinratgeber.jpg

De kwaliteit van het product, het juiste wijnadvies en een vakkundige behandeling garanderen de smaakkwaliteit van wijn en schuimwijn. Leer meer over onze kwaliteitsfilosofie en -eisen en lees interessante wetenswaardigheden in onze compacte wijngids.

 

Kwaliteit

Wijn is een natuurproduct dat naargelang van de bodemgesteldheid, het klimaat en de invloed van de zon van oogst tot oogst kan verschillen. Er is een grote mate van professionele expertise en een gestandaardiseerd kwaliteitsmanagement voor nodig om aan onze klanten wijnen van een zo constant mogelijke kwaliteit te kunnen aanbieden. Voor onze kwaliteitscontrole laten we ons leiden door onafhankelijke wijnexperts en 2 eigen sommeliers. Deze analyses worden tijdens zogenaamde blindproeverijen uitgevoerd. Alleen wanneer onze experts groen licht geven, zullen we de wijn voor u te koop aanbieden.

Sensorische kwaliteitscontrole

Omvangrijke proefsessies en beoordelingen van ons ALDI wijnaanbod behoren vanzelfsprekend ook tot onze kwaliteitsfilosofie. Elke wijn uit ons standaard- en promotieassortiment wordt regelmatig geproefd en gecontroleerd op de naleving van de ALDI-specifieke kwaliteitsparameters. Bovendien worden voorafgaand aan de aankoop en voor de uitlevering aan onze filialen en magazijnen ook sensorische controles van wijnen georganiseerd. Wanneer een wijn niet voldoet aan onze strikt gedefinieerde kwaliteitsparameters, zullen we deze niet aan onze klanten verkopen.

Naast deze sensorische kwaliteitscontroles worden alle wijnen natuurlijk ook analytisch getest door officieel erkende, onafhankelijke laboratoria. Zo kunnen we een constant hoge kwaliteit van onze wijnen en hun geschiktheid voor het handelsverkeer veiligstellen.

We zijn heel tevreden dat het werk van ons kwaliteitsmanagement in de voorbije jaren meer en meer ook door onafhankelijke experts wordt bevestigd. Onze wijnen en schuimwijnen krijgen in consumentenmagazines regelmatig goede tot zeer goede testquoteringen.

Certificaten en kwaliteitslabels

Naast de hoger beschreven, strenge kwaliteitscontroles, die in onze opdracht door geaccrediteerde keuringsinstanties worden uitgevoerd, beschikken heel wat van onze wijnen over certificaten en kwaliteitslabels - deze hebben we voor u telkens achter de individuele productbeschrijving opgelijst. Maar wat betekenen deze kwaliteitslabels en certificaten nu eigenlijk precies?

Om u dit duidelijk te maken, hebben we voor u hieronder gedetailleerde informatie gebundeld:

Berliner Wein Trophy (Wijnconcours van Berlijn)
Sinds 1996 reikt een internationale jury elk jaar in Berlijn prijzen uit aan uitstekende wijnen vanuit de hele wereld. Sinds 2003 worden de ingediende wijnen en schuimwijnen volgens de criteria van de 'Organisation Internationale de la Vigne et du Vin' (OIV - Internationale Organisatie voor Druif en Wijn) tijdens een blindproeverij beoordeeld; deze procedure maakt een internationale vergelijking met andere wijnconcurrenten mogelijk. Bovendien staat het hele proefgebeuren onder de controle van de overheidscontroledienst voor wijn van Berlijn. De beste wijnen worden bekroond met de medailles premium goud, goud en zilver..
Biologisch logo van de EU
Het Biologisch logo van de EU wordt uitsluitend toegekend aan levensmiddelen die volgens de strenge richtlijnen van de Europese Unie voor minstens 95 procent uit een gecontroleerd biologische teelt komen. Biologische wijnen zijn onder andere vrij van gentechniek, kunstmatige aroma's of kleurstoffen en mogen niet met synthetische pesticiden behandeld worden. De gecertificeerde biologische wijnbouwbedrijven worden jaarlijks door onafhankelijke experts gecontroleerd.
Appellation d'Origine Contrôlée (AOC)
Het kwaliteitslabel 'Appellation d'Origine Contrôlée' (AOC) staat voor een gecontroleerde herkomst van landbouwproducten uit Frankrijk en Zwitserland. De producten moeten onder andere op traditionele wijze geproduceerd zijn en de ingrediënten moeten uit een specifieke geografische regio komen. Ook de productie, de rijping en de verdere verwerking van het levensmiddel vinden in deze regio plaats. Het kwaliteitslabel wordt hoofdzakelijk toegekend voor wijn en champagne, kaas en boter, worstwaren, olijfolie en geestrijke dranken. De naleving van de AOC richtlijnen wordt bijzonder streng gecontroleerd. Onze AOC-gecertificeerde wijnen zijn onder andere te herkennen aan een zegel op het etiket.
DOC/DOCG
Dit kwaliteitslabel typeert uitstekende Italiaanse levensmiddelen zoals kaas (parmezaankaas, pecorino), olijfolie- en azijnproducten en ook wijnen. De benaming DOC staat hierbij voor 'Denominazione di Origine Controllata' (gecontroleerde herkomst), DOCG voor 'Denominazione di Origine Controllata e Garantita' (gecontroleerde oorsprong en gegarandeerde kwaliteit). Het kwaliteitslabel voor Italiaanse levensmiddelen werd in 1963 naar het voorbeeld van het Franse AOC label ingevoerd. De producten zijn aan een bijzondere overheidscontrole onderworpen. Zo moeten ze bijvoorbeeld in het opgegeven teeltgebied gebotteld respectievelijk geproduceerd zijn en bepaalde sensorische kwaliteiten hebben.

Bij wijn betekent DOC dat het om een kwaliteitswijn gaat. DOCG staat, als hoogste Italiaanse kwaliteitstrap, voor een absolute topwijn. Onze klanten herkennen het kwaliteitslabel aan een banderol aan de flessenhals van onze Italiaanse wijnen.

Compacte wijngids

Alcoholgehalte

Het alcoholgehalte in wijn ontstaat tijdens het gistingsproces. Met behulp van gistculturen wordt de suiker (glucose en fructose) in de druivenmost of in de pulp omgezet in alcohol en koolzuur. Het koolzuur ontsnapt, de alcohol blijft in de wijn zitten. Des te meer suiker er wordt vergist, des te hoger is dus het alcoholgehalte. Zoete en halfdroge witte wijnen hebben daarom normaal gesproken een lager alcoholgehalte dan droge wijnen. Bij wijn schommelt het alcoholgehalte doorgaans tussen negen en veertien procent.

Aromakunde

Het volle aroma van een wijn wordt gevormd door het complexe samenspel van vele verschillende smaak- en geurnuances. Een mens kan tot 400 verschillende geuren waarnemen en toewijzen. Samen met de smaaksensoren die zoete, zoute, zure en bittere stoffen kunnen waarnemen, ontstaat een complexe sensorische indruk.

De smaakveelzijdigheid van een wijn en zijn aromatisch boeket (geur) worden bepaald door de gebruikte druivensoorten en hun kwaliteit, door het klimaat waarin de wijnstokken worden aangeplant, de ligging van de wijngaard, de jaargang en de oogst maar ook door de verwerking (persen, vergisten), de opslag en het daaropvolgende rijpingsproces.

Wijnexperts maken in wezen een onderscheid tussen primaire, secundaire en tertiaire aroma's. De primaire aroma's zijn afhankelijk van de druivensoort, van de kwaliteit en smaak van de druiven en van de verbouwingsomstandigheden. De secundaire aroma's ontstaan tijdens het proces van de alcoholische vergisting. Hier gaan gisten en melkzuurbacteriën de smaak en het aroma van de wijn beïnvloeden. Bij de daaropvolgende opslag en rijping van de wijn, bijvoorbeeld in (houten) vaten en in de fles, ontstaat de derde categorie van aroma's, de tertiaire. De rijping van wijn, bijvoorbeeld in kleine Franse eiken vaten ('barriques'), kan bij bepaalde rode wijnen meerdere jaren duren. Hier vormen zich kruidig/rokerige aroma's zoals de geur van geroosterd brood, tabak of cederhout, maar ook smaaknuances als karamel of vanille. Daarbij is het zo dat nieuwe 'barriques' de meeste smaakstoffen aan de wijn afgeven. Dit inzicht wordt door geschoolde keldermeesters bij de samenstelling van hun cuvées heel gericht toegepast om het aroma van de wijn af te ronden.

Decanteren

Het overgieten van rode en soms ook witte wijn in een karaf noemt men 'decanteren'. Voorafgaand aan de consumptie kan de wijn best enige tijd staand bewaard worden zodat eventueel nog aanwezige reststoffen en vertroebelingen (kleur- en looistoffen) naar de bodem kunnen zakken. Vervolgens moet de kurk bij het decanteren zeer voorzichtig verwijderd worden en moet men erop letten dat het bezinksel in de fles blijft en niet mee in de karaf wordt overgegoten. Nu moet de wijn minstens twee tot drie uur in de karaf kunnen ademen - pas dan kan deze, in verbinding met zuurstof, zijn volle, ronde boeket en al zijn aroma's ontvouwen.

Bewaring

Wijn juist bewaren is voor iedereen een haalbare kaart. Wijn mag dan al zeer gevoelig zijn voor temperatuurschommelingen, licht of luchtvochtigheid, wie enkele eenvoudige basisregels volgt, kan zijn waardevolle vocht in de juiste omgeving toch enkele jaren bewaren. Vooreerst moet voor een constante kamertemperatuur van ca. 8 tot 12 °C en een zeer geringe lichtinval worden gezorgd en ook voor een droge, beschutte ruimte; bij wijnen met natuurkurk moet deze ruimte een luchtvochtigheid van minstens 60 tot 70 procent hebben om het uitdrogen van de afsluiting zoveel mogelijk te verhinderen. Bij het bewaren van wijn moet men er ook voor zorgen dat de inhoud van de fles in contact blijft met de kurk, ook dit verhindert het uitdrogen ervan.

Drinktemperatuur

Wijnen ontvouwen pas hun volle aroma wanneer zij op een optimale drinktemperatuur geserveerd worden. Afhankelijk van de wijnsoort en -kleur kan de aanbevolen temperatuur echter gevoelig verschillen. In principe wordt rode wijn echter wat warmer en witte wijn licht gekoeld gedronken. De aanbeveling om rode wijn op kamertemperatuur te serveren, stamt echter uit een tijd zonder centrale verwarming. Vandaag zijn de kamertemperaturen meestal te hoog en zou de wijn te warm worden uitgeschonken. De ideale drinktemperatuur voor rode wijn bedraagt ongeveer 18 °C.

Witte wijnen en roséwijnen neem je best pas kort voor het uitschenken uit de koelkast, hier schommelt de aanbevolen drinktemperatuur tussen 8 en 12 °C.

Voor sekt, prosecco, schuimwijn en champagne mag dit gerust nog een beetje kouder zijn. Bij een temperatuur van 5 tot 8 °C kunnen het fijne boeket, het aroma en de bubbels zich het best ontwikkelen.