Terughaalactie
  • Oplaadbare ledtheelichtjes van ProMedia wegens brandgevaar.
Meer informatie »
Informatie
  • ALDI waarschuwt voor valse waardebonnen, wedstrijden of enquêtes
Meer informatie »
kaffeewelt_header_960_328.jpg

Koffieteelt

In totaal zijn er tegenwoordig meer dan 70 landen met teeltgebieden die aanzienlijke hoeveelheden leveren. Deze landen bevinden zich allemaal binnen de zogenaamde koffiegordel, tot 30 graden boven en onder de evenaar. De koffieplantages liggen op een hoogte tussen 800 en 2.000 meter boven de zeespiegel. De geselecteerde nog ongebrande koffiesoorten van ALDI komen o. a. uit Centraal en Zuid-Amerika, uit Oost-Afrika en Azië.

De koffiestruiken verbouwen en gezond doen groeien is geen gemakkelijke opdracht, omdat het klimaat en de verzorging onmiskenbaar een blijvende impact op de kwaliteit en vooral de smaak van het eindproduct hebben.


De koffieplant

Koffiestruiken kunnen naargelang van de soort tot wel 10 m hoog groeien en hebben kleine witte bloemen met een lichtzoete geur die aan jasmijn doet denken. In de meeste gevallen worden de struiken tot op vier meter gesnoeid, omdat de smaak van de bonen daardoor beter tot rijpheid komt en men ze ook makkelijker kan oogsten.
Er zijn twee verschillende koffieplanten: Arabica en Robusta. Daar waar Arabica-bonen fijner en zachter van smaak zijn, bieden de Robusta-bonen een krachtige smaak en een wat donkere grondtoets in de mond.

De oogst

In de meeste productielanden wordt de koffie eenmaal per jaar geoogst; in een aantal gebieden kan het tot twee oogstcycli per jaar komen. De struiken die wel 25 jaar oud kunnen worden, dragen na drie tot vier jaar voor de eerste keer vrucht. Pas nadat ze zes tot zeven maanden op de boom groeiden en verzorgd werden, kunnen de vruchten geplukt worden. De rijpe koffiebessen worden met de hand geoogst, in Brazilië soms ook met machines.

Verdere verwerking

In de koffiebessen zitten gewoonlijk twee groene koffiebonen. Voor de verdere verwerking daarvan kunnen we kiezen uit twee bereidingsmethoden: het natte en het droge procédé. De natte manier van klaarmaken telt diverse reinigingsprocedés, een schil- en gistingsproces en een drogingssessie die daar meteen op volgt. Bij de productie van de ALDI-kwaliteitsmerken "Markus" en "Moreno" werken we hoofdzakelijk met de natte methode, omdat de smaak van de koffieboon zo het best behouden blijft. De droge methode bestaat hierin, dat de rijpe koffiebessen zo lang in de zon gedroogd worden, totdat de koffiebonen er makkelijk uit te pellen zijn. Om dit proces te versnellen en tegelijk te verhinderen, dat ze gaan gisten, worden de bessen meermaals per dag gekeerd. Ter plekke zelf controleren de koffieboeren de kwaliteit van de ongebrande koffie al, d.w.z. de buitenschil, de grootte, de dichtheid en de kleur van de losse bonen.