Terughaalactie
 • Oplaadbare ledtheelichtjes van ProMedia wegens brandgevaar.
Meer informatie »
Informatie
 • ALDI waarschuwt voor valse waardebonnen, wedstrijden of enquêtes
Meer informatie »

Duurzaam bosbeheer

Duurzaam bosbeheer

De natuurlijke hulpbron bos is een centraal, kwetsbaar ecosysteem en vormt een belangrijk leefgebied voor mensen, dieren en planten. Bossen zijn belangrijk als drinkwaterreservoir en spelen als koolstofput een essentiële rol bij de huidige klimaatverandering.


Om respectvol om te springen met deze natuurlijke hulpbron en haar voor de toekomst te kunnen behouden, is niet alleen een duurzame exploitatie noodzakelijk, maar ook een duurzame verwerking en recyclage van producten en verpakkingen van hout en op houtbasis. Bovendien is het belangrijk illegale houtkap tegen te gaan en bedreigde wouden te beschermen. Vooral het behoud van tropische wouden neemt voor de ondernemingsgroep ALDI Nord een belangrijke plaats in. Voor de bescherming en het behoud van een van de meest waardevolle hulpbronnen op aarde moeten we onze verantwoordelijkheid nemen in de waardeketen.


Of het nu zakdoeken, boeken, kantoor- en schrijfwaren, meubels, kinder-, tuin- of decoratieve artikelen zijn: in ons aanbod van houten en op hout gebaseerde producten willen we enkel grondstoffen van duurzaam gecertificeerd beheer en/of gerecycleerde materialen gebruiken. Zo willen we een bijdrage leveren aan de bescherming en het behoud van bossen en natuurlijke ecosystemen voor de lange termijn. Dit geldt ook voor alle verpakkingen (verkoop-, om-, transportverpakkingen) en voor hout en houtproducten die we intern gebruiken (bijvoorbeeld kopieer- en printpapier, cursusblokken, toiletpapier).

Overstap naar houten en op hout gebaseerde producten en verpakkingen van gerecycleerde en/of gecertificeerde materialen

ALDI Nord biedt inmiddels een groot assortiment duurzaam gecertificeerde houten en op hout gebaseerde producten en verpakkingen aan. Het is ons doel om enkel nog gerecycleerde en/of duurzaam gecertificeerde materialen te gebruiken in het aanbod aan producten en verpakkingen van hout en op houtbasis. Waar mogelijk kiezen we daarbij voor het gebruik van gerecycleerde materialen.

Ons internationale inkoopbeleid voor hout

Het internationale houtinkoopbeleid is van toepassing op alle nationale en internationale eigenmerk- en interne gebruiksartikelen, pers- en reclamematerialen met of uit volgende materialen:


 • Hout (massief hout, materialen op houtbasis)
 • Cellulose (papier, karton)
 • Viscose en vlies op cellulosebasis
 • Bamboe

Om alle op hout gebaseerde producten en verpakkingen in het kader van het inkoopbeleid om te zetten naar duurzamere materialen, hebben we ons op internationaal vlak de volgende doelen gesteld:


 • Een overstap van 100 procent naar houten en op hout gebaseerde producten van duurzaam gecertificeerde materialen tegen uiterlijk eind 2020. We accepteren de normen van FSC®, PEFC, het EU Ecolabel en Der Blaue Engel.
 • Voor alle producten die (gedeeltelijk) uit tropenhout gemaakt zijn of uit BSCI-risicolanden afkomstig zijn, stappen we over naar FSC-gecertificeerde kwaliteit.
 • Vanaf nu en uiterlijk tegen eind 2020 schakelen we onze houten en op hout gebaseerde verpakkingen (verkoop-, om- en transportverpakkingen) voor 100 procent om naar duurzaam gecertificeerde en/of gerecycleerde materialen.
 • We gebruiken geen mineraaloliehoudende drukinkt.
 • We verlangen dat de milieuvriendelijke bleekmethode TCF (totaal chloorvrij) wordt gebruikt.
 • De bepaling van de houtsoort en de herkomst ervan gebeurt door onafhankelijke controle-instanties.

Onze nationale doelstellingen op een rij:


ALDI België heeft enkele doelstellingen uit het internationale inkoopbeleid voor hout verstrengd:


 • Producten die (gedeeltelijk) zijn gemaakt van hout (en niet enkel tropenhout) en producten uit BSCI-risicolanden accepteren we in België alleen nog met een geldig FSC-certificaat.
 • ALDI België schakelt voor alle artikelen uit het vast assortiment uiterlijk eind 2019 (in plaats van eind 2020) bij de koop van 100 procent van onze verkoopverpakkingen, omverpakkingen en transportverpakkingen om naar duurzaam gecertificeerde kwaliteit volgens de keurmerken van FSC en PEFC.

Meer informatie vindt u in ons:En hier: